The Japanese nourishing pattern based on questionnaire research
 
More details
Hide details
1
Wydział Zdrowia Publicznego, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach – studentka uzupełniających studiów magisterskich
 
2
Katedra i Oddział Kliniczny Chorób Wewnętrznych, Wydział Zdrowia Publicznego, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
 
 
Corresponding author
Natalia Czech   

41-908 Bytom, ul. Racjonalizatorów 39/5, tel. +48 511 892 551
 
 
Ann. Acad. Med. Siles. 2009;63:28-34
 
KEYWORDS
ABSTRACT
THE INTRODUCTION:
the purpose of the research paper is the evaluation of the Japanese nourishing pattern with consideration of 6 groups foodstuffs division.

THE MATERIAL AND THE METHOD:
the questionnaire research taken into consideration selected products the uptake was carried out among 60 Japanese men residing in Japan permanently.

THE RESULTS:
the frequency of selected products uptake was employed in the evaluation of eating habits in the tested group.

CONCLUSIONS:
1. The analysis corollas of the selected alimentary products consumed by the Japanese confirms characteristic and different for this group nourishing pattern. 2. Nourishing pattern in the tested group can be acknowledge to comply with proper nourishment commendations. 3. It is worth to use selected parts of Japanese nutrition in Polish diet as an example of proper nutrition

 
REFERENCES (11)
1.
Tomaszewska – Bolałek M. Tradycje kulinarne Japonii, wyd. Hanami, Warszawa, 2006.
 
2.
Torlińska T., Miyoshi M. Żywienie i nawyki żywieniowe w Japonii. Nowiny Lekarskie. 2000; 69: 7-23.
 
3.
Dane z biuletynu Światowej Organizacji Zdrowia na temat średniej długości życia na świecie, 2001 http://www.who.int/whr/2001/en....
 
4.
Referat ze spotkania informacyjnego Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Otyłością, Bruksela, 15.03.2005 http://www.iotf.org/media/euob....
 
5.
Tanaka H., Kokubo Y. Epidemiology of obesity in Japan. Japan Medical Association Journal. 2005; 48 (1): 34-41.
 
6.
Hosking R. A Dictionary of Japanese Food. Tuttle Publishing, Tokyo, 2004.
 
7.
The Sixth Revision of Japanese Recommended Dietary Allowances, dane ze strony Japońskiego Towarzystwa Dietetycznego www.dietitian.or.jp.
 
8.
http:/whatjapanthinks./2007/02/05/almost-four-in-five-japanese-eat-rice-daily/.
 
9.
Matsumura Y. Nutrition trends in Japan. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2001; 10: 40-47.
 
10.
Dane statystyczne ze strony bazującej na Światowym Instytucie Danych: http://earthtrends.wri.org.
 
11.
Yamamoto S., Sobue T., Minatsu K., Sasaki S. Soy, Isoflavones and Breast Cancer Risk in Japan. Journal of the National Cancer Institute. 2003; 95(12): 906-913.
 
eISSN:1734-025X
Journals System - logo
Scroll to top