Sposób odżywiania Japończyków na podstawie badań ankietowych
 
Więcej
Ukryj
1
Wydział Zdrowia Publicznego, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach – studentka uzupełniających studiów magisterskich
2
Katedra i Oddział Kliniczny Chorób Wewnętrznych, Wydział Zdrowia Publicznego, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
AUTOR DO KORESPONDENCJI
Natalia Czech   

41-908 Bytom, ul. Racjonalizatorów 39/5, tel. +48 511 892 551
 
Ann. Acad. Med. Siles. 2009;63:28–34
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
WSTĘP:
Celem pracy jest ocena sposobu odżywiania Japończyków, z uwzględnieniem podziału na 6 grup produktów spożywczych.

MATERIAŁ I METODY:
Badania ankietowe uwzględniające spożycia wybranych produktów przeprowadzono wśród 60 Japończyków na stałe zamieszkałych w Japonii.

WYNIKI:
Częstość spożycia wybranych produktów wykorzystano w ocenie nawyków żywieniowych badanej grupy.

WNIOSKI:
1. Analiza wybranych produktów spożywanych przez Japończyków potwierdza charakterystyczny i odmienny sposób żywienia tej grupy 2. Sposób żywienia badanej grupy można uznać za zgodny z zaleceniami prawidłowego żywienia. 3. Wybrane elementy żywienia Japończyków warto wykorzystać, w miarę możliwości, w diecie Polaków jako przykład prawidłowego żywienia.

ISSN 0208-5607
 
REFERENCJE (11)
1.
Tomaszewska – Bolałek M. Tradycje kulinarne Japonii, wyd. Hanami, Warszawa, 2006.
 
2.
Torlińska T., Miyoshi M. Żywienie i nawyki żywieniowe w Japonii. Nowiny Lekarskie. 2000; 69: 7-23.
 
3.
Dane z biuletynu Światowej Organizacji Zdrowia na temat średniej długości życia na świecie, 2001 http://www.who.int/whr/2001/en....
 
4.
Referat ze spotkania informacyjnego Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Otyłością, Bruksela, 15.03.2005 http://www.iotf.org/media/euob....
 
5.
Tanaka H., Kokubo Y. Epidemiology of obesity in Japan. Japan Medical Association Journal. 2005; 48 (1): 34-41.
 
6.
Hosking R. A Dictionary of Japanese Food. Tuttle Publishing, Tokyo, 2004.
 
7.
The Sixth Revision of Japanese Recommended Dietary Allowances, dane ze strony Japońskiego Towarzystwa Dietetycznego www.dietitian.or.jp.
 
8.
http:/whatjapanthinks./2007/02/05/almost-four-in-five-japanese-eat-rice-daily/.
 
9.
Matsumura Y. Nutrition trends in Japan. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2001; 10: 40-47.
 
10.
Dane statystyczne ze strony bazującej na Światowym Instytucie Danych: http://earthtrends.wri.org.
 
11.
Yamamoto S., Sobue T., Minatsu K., Sasaki S. Soy, Isoflavones and Breast Cancer Risk in Japan. Journal of the National Cancer Institute. 2003; 95(12): 906-913.
 
eISSN:1734-025X