Kto podróżuje w tym przedziale? Pomijane składniki żywności.
 
Więcej
Ukryj
1
Uniwersytet Śląski w Katowicach
AUTOR DO KORESPONDENCJI
Bogdan Doleżych   

Uniwersytet Śląski w Katowicach, Bankowa 9, 40-007 Katowice, Polska
 
Ann. Acad. Med. Siles. 2014;68
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Rośliny, włączając w nie zboża, warzywa, owoce i rośliny lekarskie, są konglomeratami współtworzonymi z mikroorganizmami (fitosfera) oraz mikro i mezofauną, a typowy opis żywności nie odzwierciedla tej złożoności. Obligatoryjni pasażerowie wpływają na życie roślin, współdecydując o ich wzroście, oporności na stres, szkodniki itd. Endobionty wraz z żyjącymi w i na roślinach bezkręgowcami stają się częścią produktu spożywczego. Typowy zabieg mycia warzyw i owoców nie usuwa niczego ze środka, pozostawiając także wiele bezkręgowców na powierzchni. Jedząc, zjadamy cały konglomerat organizmów. Wszyscy jesteśmy obligatoryjnymi bakterio i grzybożercami. W naszej diecie są też bezkręgowce. Witarianie zjadają wszystko to na surowo, a weganie tą drogą, mimo że w mikroskali, przyjmują także pokarm zwierzęcy.
eISSN:1734-025X