Postawy studentów kierunków medycznych i niemedycznych z województwa śląskiego wobec problemu zaburzeń odżywiania
Więcej
Ukryj
1
Students’ Scientific Club, Department of Environmental Medicine and Epidemiology, Faculty of Medical Sciences in Zabrze, Medical University of Silesia, Katowice, Poland
2
Department of Environmental Medicine and Epidemiology, Faculty of Medical Sciences in Zabrze,
Medical University of Silesia, Katowice, Poland
Autor do korespondencji
Mateusz Olek
Studenckie Koło Naukowe, Katedra i Zakład Medycyny i Epidemiologii Środowiskowej, Wydział Nauk Medycznych w Zabrzu ŚUM, ul. Jordana 19, 41-800 Zabrze
Ann. Acad. Med. Siles. 2025;1(nr specj.):12-20
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wstęp:
Zaburzenia odżywiania (eating disorders – EDs) uważane są za jeden z najbardziej rozpowszechnionych problemów zdrowotnych, charakteryzujący się zróżnicowanym obrazem klinicznym, złożonymi czynnikami ryzyka i konsekwencjami zdrowotnymi. Celem badania było poznanie postaw i opinii studentów kierunków medycznych i niemedycznych z województwa śląskiego na temat EDs.
Materiał i metody:
Pytania badawcze zostały zadane w formie kwestionariusza internetowego. W badaniu wzięło udział 217 uczestników, a dane analizowano za pomocą programów MS Excel i Statistica.
Wyniki:
Nie zaobserwowano istotnej statystycznie zależności między studentami kierunków medycznych i niemedycznych w zakresie koncentracji na sposobie odżywiania, konieczności zmian żywieniowych czy samooceny wiedzy na temat EDs. Respondenci z wcześniejszych lat studiów wykazywali istotnie większą skłonność do zwracania uwagi na nawyki i sposób odżywiania. Prawie połowa ankietowanych zgłosiła doświadczenie wystąpienia ED; istotnie częściej problem ten dotyczył kobiet. Spośród respondentów 87,6% uznało EDs za istotny problem społeczny i zdrowotny. Większość ankietowanych znała osoby zmagające się z ED, ale negowała lub nie potrafiła określić, czy osoby takie są wykluczane lub stygmatyzowane. Świadomość i wpływ rodziców były najczęściej wskazywane jako podstawa zapobiegania EDs, natomiast szkoła i media społecznościowe były kluczowymi kanałami informacji o EDs.
Wnioski:
Pomimo różnic między kierunkami studiów medycznych i niemedycznych poglądy i doświadczenia związane z EDs można uznać za podobne, przy czym czynniki takie jak wiek, płeć czy rok studiów mogą mieć większe znaczenie. Częstość występowania EDs u kobiet jest większa i można przypuszczać, że problem ten jest przez nie szerzej dostrzegany. Biorąc pod uwagę zainteresowanie respondentów EDs oraz ich znaczenie, należy skupić się na profilaktyce i identyfikacji czynników ryzyka, zwłaszcza w kontekście mediów społecznościowych.
REFERENCJE (9)
1.
Kochman D., Jaszczak M. Eating disorders – a common problem of modern youth. [Article in Polish]. IWPNZ 2021; 6(4): 110–128, doi: 10.21784/IwP.2021.024.
2.
Galmiche M., Déchelotte P., Lambert G., Tavolacci M.P. Prevalence of eating disorders over the 2000–2018 period: a systematic literature review. Am. J. Clin. Nutr. 2019; 109(5): 1402–1413, doi: 10.1093/ajcn/nqy342.
3.
Nawaz F.A., Riaz M.M.A., Banday N.U.A., Singh A., Arshad Z., Derby H. et al. Social media use among adolescents with eating disorders: a double-edged sword. Front. Psychiatry 2024; 15: 1300182, doi: 10.3389/fpsyt.2024.1300182.
4.
Wojnarska A. Media and proanorexic behavior. [Article in Polish]. J. Educ. Technol. Comput. Sci. 2019; 27(1): 216–223, doi: 10.15584/eti.2019.1.28.
5.
Pruccoli J., De Rosa M., Chiasso L., Perrone A., Parmeggiani A. The use of TikTok among children and adolescents with Eating Disorders: experience in a third-level public Italian center during the SARS-CoV-2 pandemic. Ital. J. Pediatr. 2022; 48(1): 138, doi: 10.1186/s13052-022-01308-4.
6.
Lupo R., Zaminga M., Carriero M.C., Santoro P., Artioli G., Calabrò A. et al. Eating disorders and related stigma: analysis among a population of Italian nursing students. Acta Biomed. 2020; 91(Suppl 12): e2020011, doi: 10.23750/abm.v91i12-S.10797.
7.
Caslini M., Crocamo C., Dakanalis A., Tremolada M., Clerici M., Carrà G. Stigmatizing attitudes and beliefs about anorexia and bulimia nervosa among Italian undergraduates. J. Nerv. Ment. Dis. 2016; 204(12): 916–924, doi: 10.1097/NMD.0000000000000606.
8.
Dahlgren C.L., Sundgot-Borgen C., Kvalem I.L., Wennersberg A.L., Wisting L. Further evidence of the association between social media use, eating disorder pathology and appearance ideals and pressure: a cross-sectional study in Norwegian adolescents. J. Eat. Disord. 2024; 12(1): 34, doi: 10.1186/s40337-024-00992-3.
9.
Bąk D. Eating disorders in men. [Article in Polish]. Psychiatr. Pol. 2008; 42(2): 167–178.